Verplichtingen ondernemers in Nederland

Belastingdienst gaat zzp-zelfstandigen in Nederland in 2017 niet controleren

24-11-2016

De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) wordt tot januari 2018 opgeschort. Dit betekent dat de Belastingdienst in Nederland werkende zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) volgend jaar niet gaat controleren.

Werkt u in Nederland als freelancer of zelfstandige zonder personeel (zzp'er)? Dan moet uw opdrachtgever weten of de Belastingdienst u ziet als ondernemer of als werknemer in loondienst. Vanaf 1 mei 2016 kunnen u en de opdrachtgever samenwerken op basis van een DBA-overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Dit is geregeld in de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Werkt u in de praktijk volgens de regels van deze overeenkomst? Dan ziet de Belastingdienst u als ondernemer. Uw opdrachtgever hoeft geen loonheffingen af te dragen aan de Belastingdienst.

Na kritiek van zowel werkgevers als zzp-organisaties heeft Staatssecretaris Wiebes de handhaving van de Wet DBA opgeschort tot 1 januari 2018. Dit betekent dat u of de opdrachtgever tot 1 januari 2018 geen boete of naheffing krijgt. Behalve als de Belastingdienst vaststelt dat u "evident kwaadwillend" bent. In de tussenliggende periode gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden. Met de maatregelen wil het kabinet de overgang naar de wet DBA voor zzp’ers en opdrachtgevers vergemakkelijken.