Verplichtingen zelfstandigen in Nederland

Handhaving wet DBA verder uitgesteld tot 1 januari 2020

13-2-2018

De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is verder uitgesteld: opdrachtgevers en zzp'ers krijgen tot 1 januari 2020 geen naheffingen of boetes. Belastingdienst breidt wel de handhaving bij kwaadwillenden uit.

Dit staat in de Kamerbrief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën. Het kabinet streeft naar nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2020 om de Wet DBA te vervangen. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort. Dat betekent dat er niets verandert voor opdrachtgevers en opdrachtnemers die niet kwaadwillend zijn.

In 2016 heeft de toenmalige staatsecretaris Wiebes de handhaving al uitgesteld tot 1 januari 2018.

Werkt u in Nederland als freelancer of zelfstandige zonder personeel (zzp'er)? Dan moet uw opdrachtgever weten of de Belastingdienst u ziet als ondernemer of als werknemer in loondienst. Vanaf 1 mei 2016 kunnen u en de opdrachtgever samenwerken op basis van een DBA-overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Dit is geregeld in de Wet DBA. Werkt u in de praktijk volgens de regels van deze overeenkomst? Dan ziet de Belastingdienst u als ondernemer. Uw opdrachtgever hoeft geen loonheffingen af te dragen aan de Belastingdienst.