Vanaf 1 januari Online portal Mindeslohngesetz en AEntG

Meldeportal voor werkgevers

23-1-2017

Het is nu ook voor niet-Duitse werkgevers (Nederlandse werkgevers) mogelijk zich eenmalig te registreren en via een online portaal alles voor het Mindestlohngesetz/AEntG te regelen.

De Duitse regering heeft een minimumloon ingevoerd. Bedrijven uit alle branches in heel Duitsland moeten hun werknemers een minimumloon van ten minste € 8,84 bruto per uur betalen. De wet verplicht daarnaast ook buitenlandse werkgevers hun werkzaamheden vooraf bij de Bundesfinanzdirektion West (BfD) aan te melden. Per werknemer is het verplicht om Duitstalige documenten, als bewijs dat men de in Duitsland geldende arbeidsvoorwaarden in acht neemt, te hebben. Deze moeten worden getoond bij controles door de Duitse Douane (Zoll). Op niet-naleving van de nieuwe regels staan forse boetes.  Er gelden ook speciale regels voor met name werkgevers die bouwwerkzaamheden doen in Duitsland. Dit is geregeld in het Arbeitnehmer-Entsendegesetz (AEntg).

Voor beide wetgevingen is het nu vanaf 1 januari 2017 ook voor Nederlandse werkgevers mogelijk om zich hiervoor eenmalig te registreren via een online portaal.