Reisadvies Brussel en provincie Antwerpen

Voor Brussel en de provincie Antwerpen geldt code oranje

24-8-2020

Voor Brussel en de provincie Antwerpen geldt vanwege de opleving van het coronavirus vanuit de Nederlandse rijksoverheid de kleurcode oranje in het reisadvies. Dit betekent dat als u vanuit Brussel of de provincie Antwerpen terugkomt in Nederland u het dringende advies krijgt om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Voor bepaalde beroepen geldt dat hun inzet noodzakelijk kan zijn. Voor beroepen en branches waar reizen noodzakelijk is maken werkgevers en werknemers gezamenlijk afspraken over de afweging tussen noodzaak en risico’s en de borging voor het nakomen van deze afspraken over thuisquarantaine. Daarbij kunnen zij zich laten adviseren door arbodiensten. Het gaat daarbij (onder meer) om:

  • zorgprofessionals, alleen als zij naar Nederland reizen voor werk (inclusief medische onderzoekers en zorgpersoneel voor de ouderenzorg);
  • grenswerkers als zij voor hun werk reizen;
  • personen werkzaam in het transport als zij voor hun werk reizen;
  • diplomaten als zij voor hun werk reizen;
  • personeel van internationale organisaties en personen uitgenodigd door internationale organisaties, als zij voor hun werk reizen; 
  • militair personeel, als deze medewerkers voor hun werk reizen;
  • humanitaire hulpverleners, als zij voor hun werk reizen;
  • personeel ten behoeve van civiele bescherming, als deze medewerkers voor hun werk reizen.

Ook reizen voor onderwijs is een essentiële verplaatsing en daarom toegestaan, van Nederland naar België en andersom van België naar Nederland. Mocht er lokaal een andere beslissing worden genomen, dan worden de leerlingen en leraren daar door de school of de gemeente van op de hoogte gesteld.

Door de Nederlandse en Belgische overheden worden veel maatregelen genomen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Dit zorgt voor veel vragen voor mensen die over de grens tussen Nederland en België of Duitsland wonen of werken.

Op de website van het Bureau voor Belgische Zaken staat een aantal veelgestelde vragen en antwoorden hierover.