1 loket raadplegen

Waar krijg ik informatie over de Europese Dienstenrichtlijn?

Als zelfstandig ondernemer mag u uw diensten aanbieden in alle andere EU-landen. Dat is geregeld in de Europese Dienstenrichtlijn. De Dienstenrichtlijn maakt het ondernemers makkelijker om in andere Europese landen aan de slag te gaan. U kunt in elk EU-land terecht bij een centraal contactpunt: 1 loket.

Valt mijn dienstverlening onder de Dienstenrichtlijn?

De Dienstenrichtlijn is op bijna alle ondernemers van toepassing die diensten verlenen. Het kan gaan om zakelijke diensten of consumentendiensten. Sommige diensten zijn uitgezonderd, zoals:

  • financiële diensten
  • vervoer
  • uitzendbedrijven
  • gezondheidszorg
  • grensoverschrijdende detachering van arbeidskrachten

Waar kan 1 loket mij mee helpen?

1 loket is een internetportal van de overheid dat u kan helpen met de regels, richtlijnen en formaliteiten die gelden voor dienstverlening. U krijgt bijvoorbeeld informatie over de erkenning van uw beroepskwalificaties, als u in een gereglementeerde beroep werkt. Verder kunt u administratieve procedures online afhandelen. 

Waar is 1 loket in België?

In België kunt u terecht bij business.belgium.be. Wilt u zelf uitzoeken welke zaken u in België moet regelen als u diensten wil aanbieden? Raadpleeg dan de online Proceduregids. Wilt u hulp bij het uitvoeren van verplichtingen in België? Bezoek dan 1 van de Ondernemingsloketten.