Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Kinderen

Kan ik gezinsbijslag krijgen voor mijn kinderen?

U woont in België. U gaat studeren in Nederland. Verblijft u niet in een (studenten)woning in Nederland maar reist u dagelijks op en neer tussen België en Nederland? Dan bent u in Nederland niet verzekerd voor kinderbijslag AKW. Heeft u een kind? Dan krijgt u geen kinderbijslag uit Nederland. Behalve als u in Nederland gaat werken of als u naar Nederland verhuist.

Krijg ik kinderbijslag uit België?

U kunt gezinsbijslag krijgen uit de deelentiteit van de woonplaats van uw kind. Voor meer uitleg kunt u terecht bij de door u gekozen uitvoeringsorganisatie. Krijgt u nog geen gezinsbijslag voor uw kind? Neem dan contact op met bijvoorbeeld de publieke uitvoeringsorganisatie in de deelentiteit van uw woonplaats: FONS in het Vlaamse Gewest, FAMIRIS in Brussel-Hoofdstad, FAMIWAL in het Waalse Gewest, of het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.

Ik ga werken of stage lopen

Gaat u naast uw studie werken in Nederland? Of gaat u in Nederland stagelopen en krijgt u een stagevergoeding van ten minste het voor u geldende minimumloon? Dan raakt u in Nederland verzekerd voor kinderbijslag AKW. Heeft u zelf een kind? Vraag dan kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt ook kindgebonden budget krijgen. U hoeft dit niet zelf aan te vragen. Dat doet de SVB voor u.

Let op: krijgen uw ouders gezinsbijslag uit de deelentiteit van uw woonplaats? Geef dan aan de uitvoeringsorganisatie door dat u in Nederland werkt of stage loopt. Uw inkomen kan invloed hebben op de gezinsbijslag. Voor meer uitleg kunt u terecht bij de uitvoeringsorganisatie.

Ik ga verhuizen

Verblijft u tijdens uw studie in een (studenten)woning in Nederland? Dan woont u mogelijk niet meer in België, maar in Nederland. Is dit op u van toepassing? Pas dan uw situatie aan en kies voor: 

  • ik woon in België
  • ik ga verhuizen
  • naar Nederland

Daarna kunt u uw situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u naar Nederland verhuist om daar te studeren.