Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Ziekte

Krijg ik bij ziekte een uitkering?

Krijg ik een uitkering als ik ziek word?

U woont in Duitsland en gaat als zelfstandige in Nederland werken. U kan een ziekte-uitkering krijgen uit het land waarin u sociaal verzekerd bent. Welk land dat is, hangt af van uw omstandigheden. Door het aanvragen van een A1-verklaring, krijgt u duidelijkheid. Weten hoe dat zit? Bekijk eerst de informatie onder A1-verklaring.

Als u in Nederland sociaal verzekerd bent

U bent in Nederland als zelfstandige niet verzekerd voor uitkeringen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Bij ziekte krijgt u dus geen uitkering. Wilt u wel een dekking voor inkomensverlies als u niet meer kunt werken door ziekte? Dan kunt u een inkomensverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij.

Let op: als u zwanger bent, kunt u voor de periode rond de bevalling een zwangerschapsuitkering aanvragen. Dit is de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). De ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. U vraagt deze uitkering aan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), op zijn vroegst als u 24 weken zwanger bent en uiterlijk 2 weken voordat uw verlof ingaat. Als u tijdens de ZEZ-uitkering ziek wordt, dan loopt uw uitkering door. Bent u ziek voordat uw uitkering ingaat of nadat de uitkering is gestopt? Dan krijgt u geen Ziektewet-uitkering van het UWV.