Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorgverzekerd in Duitsland

Als u in Duitsland verzekerd bent tegen ziektekosten

Geef aan uw Krankenkasse door dat u in Nederland gaat werken als zelfstandige. U blijft bij uw Krankenkasse ingeschreven en kan in Duitsland zorg blijven gebruiken.

Krijg ik vergoeding voor zorgkosten in Nederland?

Bent u verplicht of vrijwillig verzekerd bij de Krankenkasse? En heeft u medisch noodzakelijke zorg nodig tijdens uw verblijf in Nederland? Maak dan gebruik van de Europäische Krankenvericherungskarte (EKVK). Vraag deze kaart aan bij uw Krankenkasse. U toont uw EKVK aan de Nederlandse zorgverlener.

De zorgverlener stuurt de rekening naar zorgverzekeraar Zilveren Kruis met een kopie van uw EKVK. Zilveren Kruis betaalt de zorgverlener en declareert de kosten bij uw Krankenkasse. U betaalt dan niets. De zorgverlener kan de rekening ook aan u geven. U betaalt en stuurt de rekening naar:

  • Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht. Deze zorgverzekeraar betaalt u en declareert de kosten bij uw Krankenkasse, of
  • uw Krankenkasse. Uw Krankenkasse kan de factuur dan op twee manieren vergoeden: volgens het Nederlandse tarief of het Duitse tarief. Uw Krankenkasse kan het Duitse tarief alleen toepassen als u zorg hebt gehad die tot het pakket van de Duitse verzekering behoort. En uw Krankenkasse kan het Duitse tarief alleen toepassen met uw toestemming.
Wilt u meer weten over het gebruik van de EKVK? Informeer dan bij uw Krankenkasse of lees de informatie voor toeristen op de website van Zilveren Kruis (vakantie in Nederland).

Particuliere verzekering

Bent u particuliere verzekerd? Let dan goed op of uw polis ook dekking biedt buiten het land waar u deze heeft afgesloten.