Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorg

Kan ik in Duitsland of in Nederland medische zorg krijgen?

In welk land u zich moet verzekeren tegen ziektekosten, hangt af van de vraag waar u sociaal verzekerd bent.

Bent u in Duitsland gevestigd en gaat u als zelfstandige ondernemer in Nederland een opdracht uitvoeren, dan blijft u meestal in Duitsland sociaal verzekerd. U blijft dan in Duitsland verzekerd tegen ziektekosten.

Vestigt u zich echter als zelfstandig ondernemer in Nederland, dan raakt u mogelijk in Nederland sociaal verzekerd en moet u zich in Nederland verzekeren tegen ziektekosten.

Door het aanvragen van een A1-verklaring, krijgt u duidelijkheid over de vraag waar u sociaal verzekerd bent. Weten hoe dat zit? Bekijk eerst de informatie onder A1-verklaring.

Als u in Duitsland sociaal verzekerd bent

Geef aan uw Krankenkasse door dat u in Nederland gaat werken als zelfstandige. U blijft bij uw Krankenkasse ingeschreven en kan in Duitsland zorg blijven gebruiken. U kunt geen zorgtoeslag krijgen.

Als u in Nederland sociaal verzekerd bent

Dan moet u uiterlijk binnen 4 maanden na het begin van uw werk in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Met de zorgverzekering heeft u een dekking voor een groot deel van de reguliere geneeskundige zorg, zoals huisartsenzorg, geneesmiddelen, ziekenhuiszorg en hulpmiddelen. Ook kunt u zorgtoeslag krijgen.