Zorgverzekering

Moet ik in Duitsland of in Nederland een zorgverzekering afsluiten?

Een opname in het ziekenhuis of de aanschaf van medicijnen kost natuurlijk geld. Heeft u een ziektekostenverzekering afgesloten? Dan betaalt uw Krankenkasse of zorgverzekeraar de rekening. In welk land u een verzekering moet afsluiten, is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden na uw verhuizing. 

Als u werkt

In welk land u een verzekering moet afsluiten, hangt af van waar u werkt en de aard van uw beroepsactiviteit.

  • Werkt u uitsluitend in Nederland? Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars.
  • Werkt u uitsluitend in Duitsland? U moet zich in Duitsland verzekeren. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
  • Werkt u gelijktijdig of afwisselend in Nederland én in Duitsland? Waar u een verzekering moet afsluiten hangt af van de aard van uw beroepsactiviteiten en/of van hoeveel u in Duitsland werkt.
    • Werkt u bijvoorbeeld in beide landen als werknemer en voor minder dan 25% van uw arbeidstijd in Nederland? U moet zich in Duitsland verzekeren. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
    • Werkt u bijvoorbeeld als werknemer in Nederland en als zelfstandige in Duitsland? Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars

Als u niet werkt en een pensioen of uitkering krijgt

In welk land u een verzekering moet afsluiten, hangt af van welk land uw pensioen of uitkering betaalt. 

  • U krijgt uitsluitend een pensioen of uitkering uit Duitsland. U moet een verzekering in Duitsland afsluiten. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
  • U krijgt een pensioen of uitkering uit Nederland én uit Duitsland. Bijvoorbeeld een AOW-pensioen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en een pensioen van de Deutsche Rentenversicherung (DRV). Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars.

Wilt u weten in welk land u zich moet verzekeren? Dan hebben we meer informatie nodig. Bepaal uw volledige persoonlijke situatie voor een definitief antwoord.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie