Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, Belgiƫ of Duitsland.

Zorg

Kan ik in Duitsland of in Nederland medische zorg krijgen?

Bij ziekte wilt u een huisarts raadplegen. Misschien heeft u medicijnen nodig. Of moet u voor een operatie naar het ziekenhuis. U kunt gebruik maken van zorgaanbieders in Duitsland of in Nederland. Maar onder welke voorwaarden u de medische zorg krijgt, is afhankelijk van uw verzekering (zie uitleg onder Zorgverzekering).

  • U bent Wlz-verzekerd in Nederland en heeft een zorgverzekering afgesloten bij een van de erkende zorgverzekeraars. En u heeft zich in Duitsland aangemeld bij een Krankenkasse. U kunt terecht bij zorgaanbieders in Duitsland en Nederland. Bij zorg in Duitsland vergoedt uw Krankenkasse. U mag (het restant van) de kosten ook declareren bij uw zorgverzekeraar. Bij zorg in Nederland vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten; of
  • U moet zich in Duitsland verzekeren.
    Als u verplicht verzekerd raakt dan meld u zich aan bij een Krankenkasse. Dit geldt ook als u vrijwillig in de verplichte verzekering opgenomen wilt worden. U kunt terecht bij zorgaanbieders in Duitsland. Uw Krankenkasse vergoedt de kosten. Verblijft u in Nederland en heeft u dringend medische zorg nodig? Dan declareert u de kosten in Nederland bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis of in Duitsland bij uw Krankenkasse.
    Als u zich particulier tegen de ziektekosten verzekert, is het afhankelijk van uw verzekering welke dekking u heeft en hoe uw verzekeraar omgaat met kosten die u buiten Duitsland maakt.

Wilt u weten hoe het zit met uw recht op zorg? Dan hebben we meer informatie nodig. Bepaal uw volledige persoonlijke situatie voor een definitief antwoord.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie