Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorgverzekerd in België

Als u in België verzekerd bent tegen ziektekosten

Geef aan uw ziekenfonds of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV) door dat u in Nederland gaat werken als zelfstandige. U blijft bij uw ziekenfonds of de Hulpkas ingeschreven en kan in België zorg blijven gebruiken.

Krijg ik vergoeding voor zorgkosten in Nederland?

Heeft u medisch noodzakelijke zorg nodig tijdens uw verblijf in Nederland? Maak dan gebruik van de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Vraag deze kaart aan bij uw ziekenfonds of de Hulpkas. U toont uw EZVK aan de Nederlandse zorgverlener.

De zorgverlener stuurt de rekening naar zorgverzekeraar Zilveren Kruis met een kopie van uw EZVK. Zilveren Kruis betaalt de zorgverlener en declareert de kosten bij uw ziekenfonds. U betaalt dan niets. De zorgverlener kan de rekening ook aan u geven. U betaalt en stuurt de rekening naar:

  • Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht. Deze zorgverzekeraar betaalt u en declareert de kosten bij uw ziekenfonds, of
  • uw ziekenfonds. Uw ziekenfonds kan de factuur dan op twee manieren vergoeden: volgens het Nederlandse tarief of het Belgische tarief. Uw ziekenfonds kan het Belgische tarief alleen toepassen als u zorg hebt gehad die tot het pakket van de Belgische verzekering behoort. En uw ziekenfonds kan het Belgische tarief alleen toepassen met uw toestemming.
Wilt u meer weten over het gebruik van de EZVK? Informeer dan bij uw ziekenfonds of lees de informatie voor toeristen op de website van Zilveren Kruis (vakantie in Nederland).