Vergoedingen
Welke kosten worden vergoed?
In België krijgt u de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. En ook als u in Nederland of andere EU-landen ziektekosten maakt, krijgt u die vergoed.
Als ik ziektekosten maak in België
U betaalt eerst zelf de zorgkosten aan de zorgverlener en declareert deze later bij uw ziekenfonds. Bij een ziekenhuisopname hoeft u niet eerst zelf te betalen. Het ziekenhuis stuurt de rekening rechtstreeks naar uw ziekenfonds.
U betaalt zelf een deel van de kosten. Dit deel wat u zelf betaalt heet ‘remgeld’. Hoeveel u zelf betaalt, hangt af van het soort zorg, maar het is nooit meer dan de helft van de kosten. Daarnaast betaalt u nooit meer dan een maximumbedrag per jaar. Dit heet het systeem van de maximumfactuur.
Noodzakelijke medische zorg in Nederland kan vergoed worden
Heeft u medisch noodzakelijke zorg nodig tijdens uw verblijf in Nederland? Maak dan gebruik van de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). U toont uw EZVK aan de Nederlandse zorgverlener.
- De zorgverlener stuurt de rekening naar zorgverzekeraar Zilveren Kruis met een kopie van uw EZVK. Zilveren Kruis betaalt de zorgverlener en declareert de kosten bij uw ziekenfonds. U betaalt dan niets.
- De zorgverlener kan de rekening aan u geven. U betaalt en stuurt de rekening naar:
- Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht . Deze zorgverzekeraar betaalt u en declareert de kosten bij uw ziekenfonds: of
- uw ziekenfonds. Uw ziekenfonds kan de factuur dan op twee manieren vergoeden: volgens het Nederlandse tarief of het Belgische tarief. Uw ziekenfonds kan het Belgische tarief alleen toepassen als u zorg hebt gehad die tot het pakket van de Belgische verzekering behoort. En uw ziekenfonds kan het Belgische tarief alleen toepassen met uw toestemming.