Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Uitkering en Pensioen

Heb ik recht op uitkeringen en pensioen?

Wie werkt, heeft inkomen. Maar als u niet meer kan werken? Bijvoorbeeld omdat u werkloos, ziek, of arbeidsongeschikt wordt. En hoe zit het als u overlijdt of met pensioen gaat? Dan zijn er regelingen die ervoor zorgen dat u of uw nabestaanden een vervangingsinkomen krijgen.

Hoe zit het voor mij?

Het kan zijn dat u uw uitkeringen en pensioenen uit beide landen krijgt. Maar dat geldt niet voor alle uitkeringen. Om zeker te weten uit welk land u een pensioen of uitkering kunt krijgen, hebben we meer informatie van u nodig.

In welk land ben ik verzekerd voor een uitkering of pensioen?

Na uw verhuizing gaat u in Nederland werken. U werkt bijvoorbeeld als werknemer voor een in Nederland gevestigde werkgever. Het kan ook zijn dat u werkt als zelfstandig ondernemer of als ambtenaar in overheidsdienst. Hoe dan ook, u wordt sociaal verzekerd in Nederland. U bent dan in Nederland verzekerd voor een uitkering of pensioen. Voor welke uitkeringen u precies bent verzekerd in Nederland, is afhankelijk van de aard van uw werk. Bent u werknemer, zelfstandige of ambtenaar? Ook uw leeftijd speelt een belangrijke rol. Bent u jonger of ouder dan de AOW-leeftijd?

Ik ben werknemer of ambtenaar

Heeft u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan bent u in Nederland verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bouwt in Nederland het pensioen AOW op. En u bent verzekerd voor de nabestaandenuitkering Anw.

Heeft u de AOW-leeftijd wel bereikt? Dan bent u in Nederland verzekerd voor een nabestaandenuitkering Anw. En bij ziekte behoudt u voor een beperkte periode uw loon.

Voor deze verzekeringen houdt uw werkgever of overheidsdienst socialezekerheidspremies in op uw loon. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Ik ben zelfstandige

Heeft u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan bouwt u in Nederland het pensioen AOW op. En u bent verzekerd voor de nabestaandenuitkering Anw.

Heeft u de AOW-leeftijd wel bereikt? Dan bent u in Nederland alleen verzekerd voor een nabestaandenuitkering Anw.

Voor deze verzekeringen moet u zelf socialezekerheidspremies betalen over uw inkomen. Dit doet u door een aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. Daarna krijgt u een aanslag voor de premies die u aan de Belastingdienst moet betalen.

In welk land ben ik verzekerd voor een uitkering of pensioen? 

Na uw verhuizing gaat u in Duitsland werken. U werkt bijvoorbeeld als werknemer voor een in Duitsland gevestigde werkgever. Het kan ook zijn dat u werkt als zelfstandig ondernemer of als ambtenaar. Hoe dan ook, u wordt sociaal verzekerd in Duitsland. U bent dan in Duitsland verzekerd voor een uitkering of pensioen. Voor welke uitkeringen u precies bent verzekerd in Duitsland, is afhankelijk van de aard van uw werk. Bent u werknemer, zelfstandige of ambtenaar?

Ik ben werknemer  

U bent in Duitsland verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bouwt een pensioen op in Duitsland en een uitkering voor uw nabestaanden als u overlijdt. Uw werkgever betaalt sociale bijdragen voor uw uitkeringen en pensioen in Duitsland. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Ik ben zelfstandige

Of u in Duitsland sociaal verzekerd bent, hangt af van het beroep dat u als zelfstandige uitoefent. De Deutsche Rentenversicherung kan u meer informatie geven over welk beroepen wel en welke niet sociaal verzekeringsplichtig zijn in Duitsland. Als u een beroep heeft waarbij u niet sociaal verzekerd bent, dan kunt u zelf, eventueel via een branchevereniging, uw verzekering regelen. Als verplicht verzekerde zelfstandige betaalt u in Duitsland premies voor de Deutsche Rentenversicherung. U bouwt dan een pensioen op in Duitsland en een uitkering voor uw nabestaanden als u overlijdt.  

Ik ben ambtenaar

U bent in Duitsland verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bouwt een pensioen op in Duitsland en een uitkering voor uw nabestaanden als u overlijdt. Uw werkgever (Dienstherr) financiert uw uitkeringen en pensioen in Duitsland. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

In welk land ben ik verzekerd voor een uitkering of pensioen?

Na uw verhuizing krijgt u uitsluitend een uitkering of pensioen Duitsland. Of u ook nog verzekerd bent voor een (andere) uitkering of pensioen, is afhankelijk van de aard van uw uitkering of pensioen.

Ik krijg Arbeitslosengeld

U ontvangt een werkloosheidsuitkering van de Bundesagentur für Arbeit. U kunt uw uitkering na verhuizing voor maximaal 3 maanden blijven ontvangen. In die periode bent u in Duitsland verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bouwt een pensioen op in Duitsland en een uitkering voor uw nabestaanden als u overlijdt.

Als uw uitkering na 3 maanden stopt, bent u in Duitsland niet meer verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bouwt in Duitsland geen pensioen op en geen uitkering voor uw nabestaanden als u overlijdt.  

Ik krijg Krankengeld of Verletztengeld

U bent in Duitsland verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. U bouwt een pensioen op in Duitsland en een uitkering voor uw nabestaanden als u overlijdt. 

Ik heb een Erwerbsminderungsrente of Verletztenrente

Krijgt u een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid van de Deutsche Rentenversicherung (DRV)? Of een Verletztenrente van het Berufsgenossenschaft (BG)? U bent in Duitsland verzekerd voor werkloosheid. U bouwt een pensioen op in Duitsland en een uitkering voor uw nabestaanden als u overlijdt. Voor deze verzekeringen houdt de DRV of de BG sociale bijdragen in op uw uitkering.

Let op: u bent in Nederland verzekerd voor: het ouderdomspensioen AOW en de nabestaandenuitkering volgens de Anw. Voor deze verzekeringen moet u inkomensafhankelijke premies betalen aan de Belastingdienst. Tenzij u een ontheffing voor de verzekeringsplicht heeft aangevraagd en gekregen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).  

Ik heb een Altersrente of Hinterbliebenenrente

Krijgt u een Duits ouderdompensioen of een nabestaandenuitkering? U bent in Duitsland niet verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Let op: afhankelijk van uw leeftijd bent u in Nederland verzekerd voor: het ouderdomspensioen AOW en de nabestaandenuitkering volgens de Anw (als u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt) of; de nabestaandenuitkering volgens de Anw (als u de AOW-leeftijd heeft bereikt). Voor deze verzekeringen moet u inkomensafhankelijke premies betalen aan de Belastingdienst. Tenzij u een ontheffing voor de verzekeringsplicht heeft aangevraagd en gekregen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).  

In welk land ben ik verzekerd voor een uitkering of pensioen?

Na uw verhuizing krijgt u uitsluitend een uitkering of pensioen Nederland. U bent dan in Nederland sociaal verzekerd. Of u ook nog verzekerd bent voor een (andere) uitkering of pensioen, is afhankelijk van de aard van uw uitkering of pensioen.

Ik heb een ziekte-uitkering ZW

U bent in Nederland verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. U bouwt in Nederland AOW op. En u bent verzekerd voor de nabestaandenuitkering Anw. Voor deze verzekeringen houdt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) socialezekerheidspremies in op uw uitkering. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Ik heb een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA), een nabestaandenuitkering (Anw) of een vroegpensioen

U bent in Nederland niet verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bouwt in Nederland AOW op. En u bent verzekerd voor de nabestaandenuitkering, Anw. Voor de AOW- en Anw-verzekering houdt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of de pensioenuitvoerder socialezekerheidspremies in op uw uitkering of pensioen. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Ik heb AOW

U bent in Nederland niet verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bent verzekerd voor de nabestaandenuitkering. Voor de Anw-verzekering houdt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) socialezekerheidspremies in op uw pensioen. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

In welk land ben ik verzekerd voor een uitkering of pensioen?

Tijdens uw leven doen zich omstandigheden voor waarbij u of uw naasten plots minder financiële middelen hebben. U heeft een baan en u raakt arbeidsongeschikt. Of u krijgt ontslag. En wat als u overlijdt? Of als u na een leven lang noeste arbeid met pensioen wilt gaan? Hoe krijgt u dan compensatie voor het inkomensverlies? U verhuist naar Nederland en gaat daar studeren. U verblijft dus in Nederland in een (studenten)woning. Welke uitkeringsrechten heeft u bij ziekte, werkloosheid of overlijden? Waar bouwt u pensioen op? 

Ziek of werkloos

Zolang u niet als werknemer werkt, bent u niet verzekerd voor een uitkering bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Pensioen

Mogelijk bent u als inwoner van Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen. Dan bouwt u in Nederland het ouderdomspensioen AOW op. Bent u niet verzekerd voor de volksverzekeringen? Dan bouwt u geen pensioen op. Ook niet in Duitsland, omdat u daar niet werkt.

Overlijden

Mogelijk bent u als inwoner van Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen. Dan bent u verzekerd voor de nabestaandenuitkering Anw. Bent u niet verzekerd voor de volksverzekeringen? Dan bent u niet verzekerd voor een uitkering bij overlijden. Ook niet in Duitsland, omdat u daar niet werkt.

In welk land ben ik verzekerd voor een uitkering of pensioen?

U verhuist van Duitsland naar Nederland. Na de verhuizing werkt u niet en krijgt u ook geen pensioen of uitkering. U bent niet naar Nederland verhuist om er te studeren. In deze omstandigheden bent u sociaal verzekerd in Nederland. U bent dan in Nederland verzekerd voor een uitkering of pensioen.

Omdat u niet werkt, bent u in Nederland niet verzekerd voor een uitkering bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Voor welke uitkeringen u verder bent verzekerd in Nederland, is afhankelijk van uw leeftijd. Bent u jonger of ouder dan de AOW-leeftijd?

Heeft u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan bouwt u in Nederland het pensioen AOW op. En u bent verzekerd voor de nabestaandenuitkering Anw. Heeft u de AOW-leeftijd wel bereikt? Dan bent u in Nederland verzekerd voor een nabestaandenuitkering Anw. Voor de AOW- en/of Anw-verzekering hoeft u geen socialezekerheidspremies te betalen, omdat u geen uitkering, pensioen of arbeidsinkomsten heeft.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie