Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorgverzekering

Moet ik in Duitsland of in Nederland een zorgverzekering afsluiten?

Hoe verzeker ik mij tegen ziektekosten?

Een opname in het ziekenhuis of de aanschaf van medicijnen kost natuurlijk geld. Heeft u een ziektekostenverzekering afgesloten? Dan betaalt uw Krankenkasse of zorgverzekeraar de rekening. In welk land u een verzekering moet afsluiten, is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden na uw verhuizing. 

Als u werkt

In welk land u een verzekering moet afsluiten, hangt af van waar u werkt en de aard van uw beroepsactiviteit.

  • Werkt u uitsluitend in Nederland? Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars.
  • Werkt u uitsluitend in Duitsland? U moet zich in Duitsland verzekeren. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
  • Werkt u gelijktijdig of afwisselend in Nederland én in Duitsland? Waar u een verzekering moet afsluiten hangt af van de aard van uw beroepsactiviteiten en/of van hoeveel u in Duitsland werkt.
    • Werkt u bijvoorbeeld in beide landen als werknemer en voor minder dan 25% van uw arbeidstijd in Nederland? U moet zich in Duitsland verzekeren. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
    • Werkt u bijvoorbeeld als werknemer in Nederland en als zelfstandige in Duitsland? Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars

Als u niet werkt en een pensioen of uitkering krijgt

In welk land u een verzekering moet afsluiten, hangt af van welk land uw pensioen of uitkering betaalt. 

  • U krijgt uitsluitend een pensioen of uitkering uit Duitsland. U moet een verzekering in Duitsland afsluiten. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
  • U krijgt een pensioen of uitkering uit Nederland én uit Duitsland. Bijvoorbeeld een AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en een pensioen van de Deutsche Rentenversicherung (DRV). Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars.

Wilt u weten in welk land u zich moet verzekeren? Dan hebben we meer informatie nodig. Bepaal uw volledige persoonlijke situatie voor een definitief antwoord.

Waar moet ik mij verzekeren voor ziektekosten?

Na uw verhuizing naar Nederland gaat u in Nederland werken. Meestal moet u dan in Nederland een zorgverzekering afsluiten. En u kunt zorgtoeslag krijgen.

Als u een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten

Als u ook in Duitsland gaat werken

Gaat u niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland werken, dan kan het zijn dat u in Duitsland verzekerd blijft voor ziektekosten.

Wilt u weten in welk land u zich moet verzekeren voor ziektekosten als u in Nederland én Duitsland werkt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:

  • ik woon in Nederland
  • ik ga werken
  • in Duitsland

Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u beide landen werkt.

Na uw verhuizing naar Nederland blijft u in Duitsland werken. Meestal blijft u dan in Duitsland verzekerd voor ziektekosten. U blijft als verzekerde ingeschreven bij uw Krankenkasse.

Als u in Duitsland verzekerd blijft voor ziektekosten

Als u ook in Nederland gaat werken

Gaat u niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland werken? Dan kan het zijn dat u in Nederland een zorgverzekering moet afsluiten en zorgtoeslag kunt krijgen. U moet zich dan in Duitsland laten uitschrijven bij uw Krankenkasse.

Wilt u weten in welk land u zich moet verzekeren voor ziektekosten als u in Nederland én Duitsland werkt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:

  • ik woon in Nederland
  • ik ga werken
  • in Duitsland

Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u beide landen werkt.

Na uw verhuizing naar Nederland werkt u niet. U krijgt een pensioen of uitkering uit Duitsland. Meestal blijft u dan in Duitsland zorgverzekerd. U moet zijn ingeschreven bij een Krankenkasse.

Als u in Duitsland zorgverzekerd blijft

Als u ook een pensioen of uitkering uit Nederland krijgt

Krijgt u niet alleen uit Duitsland maar ook uit Nederland een pensioen of uitkering. Dan kan het zijn dat u in Nederland zorgverzekerd bent en een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten.

Wilt u weten in welk land u zich moet verzekeren voor ziektekosten als u uit Nederland én uit Duitsland een pensioen of uitkering krijgt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:

  • ik woon in Nederland
  • ik ga uitkering of pensioen krijgen
  • uit Duitsland

Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u uit beide landen een pensioen of uitkering krijgt.

U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten. Had u voor uw verhuizing naar Nederland een Duitse Krankenversicherung? Dan kan deze na verhuizing niet doorlopen.

Wat moet ik regelen?

Sluit in Nederland een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar. Dit moet u doen uiterlijk binnen 4 maanden na de dag dat u in Nederland woont. U mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar u de zorgverzekering afsluit. Daarna krijgt u een zorgpolis en een zorgpas. Met de pas kunt u in Nederland terecht voor medische zorg. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten.

Voor behandelingen die buiten het basispakket vallen, kunt u vrijwillig een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor uitgebreide tandartshulp of fysiotherapie. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht. Dit betekent dat zorgverzekeraars voor de aanvullende zorgverzekering verschillende premies mogen rekenen of voorwaarden mogen stellen (bijvoorbeeld een medische verklaring of leeftijdsgrens).

Geef uw emigratie door aan uw Krankenkasse. Zodra u in uw oude woonplaats bent uitgeschreven, beëindigt uw Krankenkasse uw inschrijving.

Wat betaal ik voor mijn zorgverzekering?

Premie aan zorgverzekeraar

U betaalt voor uzelf een vaste premie aan uw zorgverzekeraar in Nederland. De premie verschilt per zorgverzekeraar en bedraagt in 2025 gemiddeld € 155,67 per maand.

Premie over uw inkomen

U betaalt in Nederland de inkomensafhankelijke premie voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Daar hoeft u niets voor te doen. De instantie die uw pensioen of uitkering betaalt, houdt deze premie in op uw pensioen of uitkering en betaalt het bedrag aan de Belastingdienst. Deze premie maakt samen met de belasting deel uit van de zogenoemde loonheffing.

U moet over pensioen of uitkering meestal ook de inkomensafhankelijke Zvw-bijdrage betalen. Als dat zo is, houdt uw pensioenfonds die bijdrage in. U kunt dat zien op de specificatie van uw pensioen of uitkering.

Premie aanvullende verzekering

De premie voor de aanvullende verzekering hangt onder andere af van het door u gekozen pakket, uw leeftijd en gezondheid.

In welk land kan ik zorg krijgen?

U krijgt in Nederland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-landEER-land of Zwitserland, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten.

Waar zijn mijn gezinsleden verzekerd?

Woont uw gezinslid in Nederland? Dan is uw gezinslid verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Uw gezinslid is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten bij een van de Nederlandse zorgverzekeraars. Heeft u een kind jonger dan 18 jaar? Dan sluit u de zorgverzekering af voor uw kind.

Soms is uw gezinslid toch niet verplicht om een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Bijvoorbeeld als uw gezinslid in een ander EU-land werkt of een wettelijke uitkering of pensioen uit een ander EU-land krijgt. Uw gezinslid moet zich dan een verzekering afsluiten in dat EU-land.

Waar krijg ik meer informatie?

Meer informatie over de Nederlandse zorgverzekering vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U verhuist naar Nederland en gaat daar studeren. U verblijft in Nederland in een (studenten)woning. Mogelijk bent u als inwoner van Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen. Dan bent u in Nederland ook verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en moet u een zorgverzekering afsluiten.

Ben ik verzekerd voor de volksverzekeringen?

De algemene regel is dat iedereen die in Nederland woont, verzekerd is voor deze volksverzekeringen. Nederland heeft 4 volksverzekeringen: de kinderbijslag, het ouderdomspensioen AOW, de nabestaanden- en wezenuitkering volgens de Anw en de ziektekostenverzekering Wlz.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de uitvoeringsorganisatie voor de Nederlandse volksverzekeringen. Voor de beoordeling van de verzekeringsplicht, moet de SVB onderzoeken of iemand al dan niet in Nederland woont. De SVB gaat ervan uit dat een persoon in Nederland woont als tussen hem en Nederland een 'duurzame band van persoonlijke aard' bestaat. Of sprake is van een zo’n band, beoordeelt de SVB op basis van 'alle in aanmerking komende feiten en omstandigheden van het geval'. De SVB komt dan tot een eindoordeel door 'objectieve en subjectieve factoren' tegen elkaar af te wegen. Het gaat om factoren als: woon- en werkomgeving, gezin, financiën, en inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). De SVB beslist nooit op basis van één factor. Het onderlinge verband van factoren is doorslaggevend.

U kunt bij de SVB een Wlz-onderzoek aanvragen. Bent u volgens de SVB Wlz-verzekerd? Dan bent u ook verzekerd voor de andere volksverzekeringen.

In welk land moet ik een zorgverzekering afsluiten?

U bent in Nederland niet verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U kunt daarom in Nederland geen zorgverzekering afsluiten.

Bent u in Duitsland bij een Krankenkasse ingeschreven als verzekerde? Geef door dat u in Nederland studeert en daar in een (studenten)woning verblijft. Uw Krankenkasse beslist of u als verzekerde ingeschreven kunt blijven.

Blijft u ingeschreven bij uw Krankenkasse? Vraag dan de Europäische Krankenversicherungskarte (EKVK) aan. De EKVK geeft u tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. De kaart geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel om u daar te laten behandelen. U kunt de kaart aanvragen bij uw Krankenkasse.

Let op: als uw Krankenkasse u uitschrijft, krijgt u geen vergoeding voor zorgkosten. Behalve als u zelf een ziektekostenverzekering afsluit. U bent vrij om te kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij u een verzekering afsluit. Welke zorg vergoed wordt, hangt af van de dekking van de door u gekozen verzekering.

Als ik zorgkosten maak

U krijgt in Duitsland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, tandarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-land, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten.

Heeft u medisch noodzakelijke zorg nodig tijdens uw verblijf in Nederland? Maak dan gebruik van de EKVK. U toont deze kaart aan de Nederlandse zorgverlener. Daarna heeft de zorgverlener 2 opties:

  1. De zorgverlener stuurt de rekening naar zorgverzekeraar Zilveren Kruis met een kopie van uw EKVK. Zilveren Kruis betaalt de zorgverlener en declareert de kosten bij uw Krankenkasse. U betaalt dan niets.
  2. De zorgverlener kan de rekening aan u geven. U betaalt en stuurt de rekening naar:
    - Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht. Deze zorgverzekeraar betaalt u en declareert de kosten bij uw Krankenkasse; of
    - uw Krankenkasse kan de factuur dan op twee manieren vergoeden: volgens het Nederlandse tarief of het Duitse tarief. Uw Krankenkasse kan het Duitse tarief alleen toepassen als u zorg hebt gehad die tot het pakket van de Duitse verzekering behoort. En uw Krankenkasse kan het Duitse tarief alleen toepassen met uw toestemming.
Wilt u meer weten over het gebruik van de EZVK? Informeer dan bij uw Krankenkasse of lees de informatie voor toeristen op de website van Zilveren Kruis (vakantie in Nederland).

Als ik in Nederland ga werken of stagelopen

U gaat naast uw studie werken in Nederland. Of u gaat in Nederland stagelopen en krijgt een stagevergoeding van ten minste het voor u geldende minimumloon. Waar moet u dan op letten?

  • U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar. Nadat uw aanvraag is verwerkt, krijgt u een zorgpolis en een zorgpas. Met de pas kunt u in Nederland terecht voor medische zorg. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten volgens de voorwaarden van uw polis.
  • Geef aan uw Krankenkasse door dat u in Nederland werkt of stage loopt. Uw Krankenkassebeëindigt uw inschrijving.
  • Heeft u een particuliere ziektekostenverzekering afgesloten? Vraag uw verzekeringsmaatschappij om de verzekering stop te zetten. Mogelijk kan dat pas na een opzegtermijn. Dit hangt af van de polisvoorwaarden.
  • Vraag zorgtoeslag aan bij de Dienst Toeslagen. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering.

In welk land moet ik een zorgverzekering afsluiten?

U bent in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet daarom in Nederland een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar. Daarna krijgt u een zorgpolis en een zorgpas. Met de pas kunt u in Nederland terecht voor medische zorg. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten.

Bent u in Duitsland ingeschreven bij een Krankenkasse? Geef door dat u in Nederland studeert en daar in een (studenten)woning verblijft. Als u in Duitsland niet meer staat ingeschreven in het bevolkingsregister, zal de Krankenkasse u uitschrijven als verzekerde.

Bij welke zorgverzekeraar kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Er zijn meerdere zorgverzekeraars in Nederland. De meeste verzekeraars vallen onder een overkoepelend concern. Dat zijn de volgende: Zilveren Kruis, VGZ, CZ, Menzis, DSW, ONVZ, Zorg en Zekerheid, ASR, iptiQ en ENO.

Iedere zorgverzekeraar is verplicht om u te accepteren voor een zorgverzekering (risico-selectie is dus niet mogelijk). U betaalt de vaste premie Zorgverzekeringswet (Zvw) aan uw zorgverzekeraar. Deze premie verschilt per zorgverzekeraar en bedraagt in 2025 gemiddeld € 155,67 per maand. Met de zorgverzekering heeft u een dekking voor een groot deel van de reguliere geneeskundige zorg, zoals huisartsenzorg, geneesmiddelen, ziekenhuiszorg en hulpmiddelen. Dit heet het basispakket.

Voor behandelingen die buiten het basispakket vallen, kunt u vrijwillig een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor beugelbehandelingen bij kinderen, tandartskosten bij volwassenen, of voor fysiotherapie. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht. Dit betekent dat zorgverzekeraars voor de aanvullende zorgverzekering verschillende premies mogen rekenen of voorwaarden mogen stellen (bijvoorbeeld een medische verklaring of leeftijdsgrens).

Hoe snel moet ik een zorgverzekering afsluiten?

Sluit zo snel mogelijk een zorgverzekering af, maar uiterlijk binnen 4 maanden na eerste dag waarop u in Nederland woont. Want dan gaat uw zorgverzekering in vanaf die dag. Sluit u een zorgverzekering af na afloop van 4 maanden? Dan gaat deze in op de dag van uw aanvraag. U bent dan minimaal een periode van 4 maanden onverzekerd. Heeft u in die periode zorgkosten? Dan moet u de rekeningen zelf betalen. Als u onverzekerd bent, krijgt u een brief van het CAK. Daarin staat dat u een zorgverzekering moet afsluiten. Doet u dat niet op tijd, dan moet u een boete betalen. kunt u ook een boete krijgen van het CAK.

Als ik zorgkosten maak

U krijgt in Nederland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-land, EER-land of Zwitserland, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten.

Het soort zorgpolis dat u heeft afgesloten, bepaalt hoe u de kosten moet declareren:

  • Heeft u een naturapolis? En kiest u voor een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft? Dan betaalt uw zorgverzekeraar de zorgkosten. Maakt u gebruik van een andere zorgaanbieder? Dan moet u de rekening eerst zelf betalen. En u krijgt geen volledige vergoeding.
  • Heeft u een restitutiepolis? U kiest zelf een zorgaanbieder. Mogelijk moet u de rekening eerst zelf voorschieten. Deze rekening kunt u daarna declareren bij uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar een overeenkomst met de zorgaanbieder heeft, dan hoeft u de rekening niet voor te schieten.

De eerste € 385,00 die u in een jaar aan ziektekosten maakt, zijn altijd voor uw rekening (dit geldt niet voor bezoek aan de huisarts, verloskundige of kraamzorg). Uw zorgverzekeraar stuurt een factuur met het bedrag dat u moet betalen.

Heeft u tijdens een tijdelijk verblijf in een EU-land medische zorg nodig? Dan kunt u de noodzakelijke medische zorg vergoed krijgen als u de European Health Insurance Card (EHIC) heeft. U kunt deze kaart aanvragen bij uw zorgverzekeraar. De EHIC geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen.

U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten. Had u voor uw verhuizing naar Nederland een Duitse Krankenversicherung? Dan kan deze na verhuizing niet doorlopen.

Wat moet ik regelen?

Sluit in Nederland een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar. Dit moet u doen binnen 4 maanden na de dag dat u in Nederland woont. U mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar u de zorgverzekering afsluit. Daarna krijgt u een zorgpolis en een zorgpas. Met de pas kunt u in Nederland terecht voor medische zorg. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten volgens de voorwaarden van uw polis.

Geef uw emigratie door aan uw Krankenkasse. Zodra u in uw oude woonplaats bent uitgeschreven, beëindigt uw Krankenkasse uw inschrijving.

Bij welke zorgverzekeraar kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Er zijn meerdere zorgverzekeraars in Nederland. De meeste verzekeraars vallen onder een overkoepelend concern. Dat zijn de volgende: Zilveren Kruis, VGZ, CZ, Menzis, DSW, ONVZ, Zorg en Zekerheid, ASR, iptiQ en ENO.

Iedere zorgverzekeraar is verplicht om u te accepteren voor een zorgverzekering (risico-selectie is dus niet mogelijk). U betaalt de vaste premie Zorgverzekeringswet (Zvw) aan uw zorgverzekeraar. Deze premie verschilt per zorgverzekeraar en bedraagt in 2025 gemiddeld € 155,67 per maand. Met de zorgverzekering heeft u een dekking voor een groot deel van de reguliere geneeskundige zorg, zoals huisartsenzorg, geneesmiddelen, ziekenhuiszorg en hulpmiddelen. Dit heet het basispakket.

Voor behandelingen die buiten het basispakket vallen, kunt u vrijwillig een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor beugelbehandelingen bij kinderen, tandartskosten bij volwassenen, of voor fysiotherapie. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht. Dit betekent dat zorgverzekeraars voor de aanvullende zorgverzekering verschillende premies mogen rekenen of voorwaarden mogen stellen (bijvoorbeeld een medische verklaring of leeftijdsgrens).

Hoe snel moet ik een zorgverzekering afsluiten?

Sluit zo snel mogelijk een zorgverzekering af, maar uiterlijk binnen 4 maanden na het begin van uw werk in Nederland. Want dan gaat uw zorgverzekering in vanaf de eerste werkdag in Nederland. Sluit u een zorgverzekering af na afloop van 4 maanden? Dan gaat deze in op de dag van uw aanvraag. U bent dan minimaal een periode van 4 maanden onverzekerd. Heeft u in die periode zorgkosten? Dan moet u de rekeningen zelf betalen. Als u onverzekerd bent, krijgt u een brief van CAK. Daarin staat dat u een zorgverzekering moet afsluiten. Doet u dat niet op tijd, dan moet u een boete betalen.

In welk land kan ik zorg krijgen?

U krijgt in Nederland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-land, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten.

Heeft u tijdens een tijdelijk verblijf in een EU-land medische zorg nodig? Dan kunt u de noodzakelijke medische zorg vergoed krijgen als u de European Health Insurance Card (EHIC) heeft. U kunt deze kaart aanvragen bij uw zorgverzekeraar. De EHIC geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen.

Hoe verloopt de vergoeding van zorgkosten?

Het soort zorgpolis dat u heeft afgesloten, bepaalt hoe u de kosten moet declareren:

  • Heeft u een naturapolis? En kiest u voor een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft? Dan betaalt uw zorgverzekeraar de zorgkosten. Maakt u gebruik van een andere zorgaanbieder? Dan moet u de rekening eerst zelf betalen. En u krijgt geen volledige vergoeding.
  • Heeft u een restitutiepolis? U kiest zelf een zorgaanbieder. Mogelijk moet u de rekening eerst zelf voorschieten. Deze rekening kunt u daarna declareren bij uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar een overeenkomst met de zorgaanbieder heeft, dan hoeft u de rekening niet voor te schieten.

De eerste € 385,00 die u in een jaar aan ziektekosten maakt, zijn altijd voor uw rekening (dit geldt niet voor bezoek aan de huisarts, verloskundige of kraamzorg). Uw zorgverzekeraar stuurt een factuur met het bedrag dat u moet betalen.

Waar zijn mijn gezinsleden verzekerd?

Woont uw gezinslid in Nederland? Dan is uw gezinslid verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Uw gezinslid is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten bij een van de Nederlandse zorgverzekeraars. Heeft u een kind jonger dan 18 jaar? Dan sluit u de zorgverzekering af voor uw kind.

Soms is uw gezinslid toch niet verplicht om een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Bijvoorbeeld als uw gezinslid in een ander EU-land werkt of een wettelijke uitkering of pensioen uit een ander EU-land krijgt. Uw gezinslid moet zich dan een verzekering afsluiten in dat EU-land.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie