Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Kinderen

Kan ik gezinsbijslag krijgen voor mijn kinderen?

U woont in Nederland. U gaat studeren in Duitsland. Verblijft u niet in een (studenten)woning in Nederland maar reist u dagelijks op en neer tussen Duitsland en Nederland? Dan woont u nog in Nederland. U bent in Nederland verzekerd voor kinderbijslag AKW. Heeft u een kind? Dan krijgt u kinderbijslag uit Nederland. Behalve als u in Duitsland gaat werken of als u naar Duitsland verhuist.

Krijg ik kinderbijslag uit Nederland?

Heeft u een kind? En krijgt kinderbijslag AKW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)? Dan kan deze kinderbijslag doorlopen. Krijgt u nog geen kinderbijslag? Vraag deze dan aan bij de SVB. U kunt ook kindgebonden budget krijgen. U hoeft dit niet zelf aan te vragen. Dat doet de SVB voor u.

Ik ga werken of stage lopen in Duitsland

Vanaf het moment dat u in Duitsland werkt, bent u niet meer sociaal verzekerd in Nederland. U bent in Nederland niet meer verzekerd voor kinderbijslag AKW.

Let op: gaat u in Duitsland in het kader van uw opleiding een stage volgen? Dan is deze stage mogelijk gelijkgesteld aan werken. Het bedrijf waar u stageloopt, moet dit beoordelen.

U kunt in Duitsland Kindergeld krijgen. In Duitsland gelden andere voorwaarden.

Minijob
Ook als u een Minijob of geringfüge Beschäftigung heeft, bent u in Nederland niet meer verzekerd voor de kinderbijslag AKW. Onder bepaalde voorwaarden kunt u wel Duitse kinderbijslag, Kindergeld, krijgen.

Voor meer informatie kunt bij de Duitse instantie, Familienkasse, terecht. 

Ik ga verhuizen naar Duitsland

Verblijft u tijdens uw studie in een (studenten)woning in Duitsland? Dan woont u mogelijk niet meer in Nederland, maar in Duitsland.

Is dit op u van toepassing? Pas dan uw situatie aan en kies voor:

  • ik woon in Nederland
  • ik ga verhuizen
  • naar Duitsland

Daarna kunt u uw situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u naar Duitsland verhuist om daar te studeren.