Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorgverzekering

Moet ik in Duitsland of in Nederland een zorgverzekering afsluiten?

Een opname in het ziekenhuis of de aanschaf van medicijnen kost natuurlijk geld. Heeft u een ziektekostenverzekering afgesloten? Dan betaalt uw ziekenfonds of zorgverzekeraar de rekening. In welk land u een verzekering moet afsluiten, hangt in eerste instantie af van welk land uw pensioen of uitkering betaalt.

  • U krijgt uitsluitend een pensioen of uitkering uit Duitsland. U moet een verzekering in Duitsland afsluiten. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen. Bent u particulier verzekerd in Duitsland? Dan moet u een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Neem contact op met uw Duitse verzekeraar om uw particuliere verzekering te stoppen.
  • U krijgt een pensioen of uitkering uit Nederland én uit Duitsland. Bijvoorbeeld een AOW-pensioen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en een pensioen van de Deutsche Rentenversichering (DRV). Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars.

Wilt u weten in welk land u zich moet verzekeren? Dan hebben we meer informatie nodig. Bepaal uw volledige persoonlijke situatie voor een definitief antwoord.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie