Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Verhuisgoederen

Moet ik aangifte doen van mijn verhuisgoederen?

Verhuist u vanuit Nederland naar Duitsland? U hoeft voor het invoeren van uw verhuisgoederen of persoonlijke goederen bij de Douane geen aangifte te doen.

Verhuisgoederen of persoonlijke goederen zijn goederen die bestemd zijn voor het persoonlijk gebruik door u of uw gezin. Het zijn vooral roerende goederen (zoals meubels en kasten) en voorwerpen, vervoermiddelen voor particulier gebruik, huishoudelijke voorraden voor normaal huishoudelijk gebruik, kleine huisdieren en rijdieren, draagbare instrumenten voor de uitoefening van een beroep, enzovoort.

Let op: goederen die bestemd zijn voor werkzaamheden als fabrikant, handelaar of dienstverlener vallen niet onder de verhuisgoederen of persoonlijke goederen.

Wél gelden onder andere regels voor accijnsgoederen, auto's en motoren en bijzondere producten en huisdieren.

Als u een personenauto, bestelauto of motor meeneemt

Nadat u zich hebt ingeschreven als inwoner van Duitsland moet uw personenauto, bestelauto of motor in Duitsland inschrijven. Informatie hierover leest u op de website van het Strassenverkehrsamt.

BPM terugvragen

Neemt u een gebruikte personenauto, bestelauto of motor mee? Dan kunt u onder voorwaarden een deel van de betaalde bpm terugkrijgen. Bpm is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. U komt in aanmerking voor teruggaaf, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • Het motorrijtuig heeft op of na 16 oktober 2006 een Nederlands kenteken gekregen.
  • Het motorrijtuig is geen schadevoertuig.
  • Het motorrijtuig is rijwaardig.
  • Het motorrijtuig is opnieuw geregistreerd in Duitsland
  • Het motorrijtuig is met de status 'Export' bij de RDW geregistreerd.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie