Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorgverzekering afsluiten

Hoe moet ik een zorgverzekering afsluiten?

Waar kan ik een verzekering afsluiten?

U moet zich in België bij een verzekeringsinstelling (VI) aansluiten. Dit doet u met een inschrijfformulier van die instelling. U kunt kiezen voor de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV) of voor een van de ziekenfondsen:

  1. Christelijke mutualiteit
  2. Neutraal ziekenfonds
  3. Socialistische mutualiteiten (Bond Moyson, De Voorzorg)
  4. Liberale mutualiteit
  5. Onafhankelijke ziekenfondsen (Onafhankelijk Ziekenfonds OZ, Securex, Partena)

Een ziekenfonds is niet wettelijk verplicht om u in te schrijven (risico-selectie is dus mogelijk). De Hulpkas kan inschrijving nooit weigeren. Bij de Hulpkas hoeft u geen lidmaatschapsgeld te betalen, bij een ziekenfonds wel (ca. € 10,00 per maand).

Nadat uw inschrijving is verwerkt, krijgt u een ISI+-kaart. Hiermee kunt u in België vergoeding voor medische zorg krijgen en een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Krijgt u geen EZVK? Vraag deze kaart dan aan bij uw VI.

Uw VI moet ook een S1-formulier afgeven. Dit heeft te maken met uw recht om in uw woonland Nederland gebruik te maken van medische zorg voor rekening van België. Voor dit recht moet u zich in Nederland hebben aangemeld bij zorgverzekeraar CZ en de Verdragspolis hebben afgesloten. VI kunnen het S1-formulier afgeven via een elektronisch bericht aan CZ. Als u zich in Nederland nog niet heeft aangemeld bij zorgverzekeraar CZ, kan uw VI:

  • een papieren S1-formulier. U meldt zich later in Nederland aan bij CZ en geeft het S1-formulier af. 
  • verzoeken dat u zich eerst in Nederland bij CZ aanmeldt. CZ vraagt dan het S1-formulier aan bij uw VI.
Vraag uw VI naar de procedure voor een S1-formulier.

Moet ik mijn zorgverzekering stopzetten?

Als u in Nederland een zorgverzekering heeft afgesloten (een andere dan de CZ Verdragspolis), moet u deze stopzetten. Neem contact op met uw zorgverzekeraar en geef door dat u zich in België moet verzekeren en de CZ Verdragspolis moet afsluiten.

Moet ik in Nederland een aanvullende verzekering afsluiten?

Voor behandelingen die buiten het basispakket vallen, kunt u vrijwillig een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor tandartskosten bij volwassenen, of voor fysiotherapie. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht. Dit betekent dat zorgverzekeraars voor de aanvullende zorgverzekering verschillende premies mogen rekenen of voorwaarden mogen stellen (bijvoorbeeld een medische verklaring of leeftijdsgrens).

Moet ik in België een aanvullende verzekering afsluiten?

Wilt u een hogere vergoeding van ziekenhuiskosten? Dan kunt u bij uw ziekenfonds of een particuliere verzekeraar een “hospitalisatieverzekering” afsluiten. De Hulpkas heeft geen hospitalisatieverzekeringen. Werknemers krijgen soms een hospitalisatieverzekering via hun werkgever (collectieve verzekering).

Kan ik in België een beroep doen op aanvullende sociale bescherming?

Elk van de vier taalgebieden in België heeft een eigen regeling voor aanvullende sociale bescherming. Het gaat bijvoorbeeld om financiële tegemoetkomingen voor gehandicapten of ouderen met een zware zorgbehoefte. Op welke regeling u een beroep kunt doen, hangt af van uw werkplaats in België. 

Let op: u heeft in Nederland misschien recht op een vergelijkbare tegemoetkoming. De nationale regels in ieder land moeten dan uitwijzen welk land de tegemoetkoming toekent.

U werkt in het Vlaamse Gewest

Bent u 25 jaar of ouder en werkt u in het Vlaamse Gewest? Dan bent u verplicht om zich bij een van de erkende zorgkassen aan te melden. Zo sluit u aan bij de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB). U bent pas aangesloten als u de jaarlijkse bijdrage van € 64,00 heeft betaald. 

De VSB regelt een maandelijks zorgbudget voor burgers die via een zorgkas aangesloten zijn bij de VSB en zorg nodig hebben. Het gaat om tegemoetkomingen voor mensen met ernstige gezondheidsproblemen of een handicap. Als u bijvoorbeeld thuiszorg nodig heeft, kunt u het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden krijgen. Dat is een maandelijks vergoeding voor, bijvoorbeeld, de kosten van hulp bij wassen of aankleden of hulp in de huishouding. Meer weten over de VSB? Bezoek de website van het Agentschap VSB.

U werkt in Brussel-Hoofdstad

Als u 25 jaar of ouder bent en in Brussel-Hoofdstad werkt, kunt u vrijwillig aansluiten bij de VSB. Sluit u niet aan? Brussel-Hoofdstad heeft een eigen regeling voor aanvullende sociale bescherming. Meer weten? Raadpleeg de informatie op iriscare.be.

U werkt in het Waalse Gewest of Oost-België

Meer weten over de regelingen in het Waalse Gewest en Oost-België? Raadpleeg de informatie op aviq.be en selbstbestimmt.be.

U werkt in verschillende taalgebieden

Het juridisch officiële adres van uw werkgever bepaalt in welk taalgebied u een beroep kan doen op aanvullende sociale bescherming. Bent u een zelfstandige? Dan is het juridisch officiële adres van uw vennootschap leidend.