Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Over Grensinfopunt

Wie zijn wij?

Grensinfopunt is dé vraag-gestuurde wegwijzer van de Nederlandse overheid voor burgers die zich voor hun werk of om andere redenen verplaatsen tussen Nederland en België of Nederland en Duitsland.

Wat doet Grensinfopunt voor u?

Als u de grens over gaat om te wonen of te werken in België, Duitsland, of Nederland krijgt u te maken met regels en verplichtingen in dat land. Maar het is niet altijd duidelijk wat dit voor u persoonlijk betekent. Wat moet u regelen, wat zijn de gevolgen van emigratie of grensarbeid? Grensinfopunt geeft antwoord op deze en andere vragen.

Informatie over zaken die u moet regelen en over gevolgen voor u en uw gezinsleden. Wat verandert er bijvoorbeeld voor uw belastingen, sociale zekerheid en ziektekostenverzekering? Met Grensinfopunt helpen wij u bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Wij bieden ook uitleg over de regels voor paspoort, rijbewijs, verblijfsvergunning of diploma’s.

Waar mogelijk beantwoorden we uw vragen zelf, waar nodig verwijzen we u door naar de websites van andere organisaties. Vindt u het antwoord op uw vragen daar niet? Dan kunt u via e-mail of telefoon contact opnemen met die organisaties.

Hoe werkt Grensinfopunt?

Door u – via deze website – “op maat” van informatie te voorzien. Dat kan alleen als we uw persoonlijke situatie zo goed mogelijk kennen. Vandaar dat we u een aantal vragen voorleggen. Vragen over uw persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld: In welk land woont u? In welk land of in welke landen werkt u? Uit welk land of uit welke landen ontvangt u een pensioen of uitkering? Op basis van uw antwoorden krijgt u van ons de informatie die toegespitst is op uw persoonlijke situatie.

Wie is Grensinfopunt?

Grensinfopunt is een initiatief van verschillende overheidsorganisaties:


Verantwoordelijk voor de inhoudelijke informatie over wetten en regelingen zijn: Belastingdienst, UWV, het CAK en de Bureaus voor Belgische en Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank.