Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Belasting betalen

Betaal ik in Nederland of in Duitsland belasting over winst uit onderneming?

U woont in Nederland. U bent zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld zzp’er. Uw bedrijf is gevestigd in Nederland en u gaat een opdracht uitvoeren in Duitsland. Of u vestigt zich als zelfstandig ondernemer in Duitsland en gaat daar als zelfstandige aan de slag. Waar betaalt u dan belasting over de winst die u maakt?

Om te voorkomen dat zowel Nederland als Duitsland belasting heffen over de winst die u maakt hebben Nederland en Duitsland onderling afspraken gemaakt. Die afspraken zijn vastgelegd in een belastingverdrag. Aan de hand van die afspraken wordt bepaald of u in Nederland of in Duitsland belasting betaalt.

Wanneer betaal ik in Duitsland belasting?

Is uw bedrijf in Duitsland gevestigd of bent u in Duitsland als zelfstandig ondernemer ingeschreven, dan betaalt u in Duitsland belasting over de winst die u met uw activiteiten in Duitsland maakt.

Dit geldt alleen als u in Duitsland beschikt over een vaste inrichting van waaruit u het werk doet. U betaalt dan in Duitsland belasting over de winst die aan deze vaste inrichting is toe te rekenen. Een vaste inrichting is een bedrijfsruimte die over voldoende faciliteiten beschikt om als een zelfstandige onderneming te kunnen functioneren. Vanuit de bedrijfsruimte worden leveringen en/of diensten aan derden verricht. Voorbeelden van een vaste inrichting zijn:

  • een winkel of een andere vaste verkoopgelegenheid
  • een werkplaats of een fabriek met kantoor

Er is geen sprake van een vaste inrichting bij een opslagruimte, een goederendepot of een inrichting waar alleen maar ondersteunende activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan onderzoek, reclame en het verstrekken van inlichtingen. Een vakantiewoning die voor verhuur is bestemd, is ook geen vaste inrichting.

Let op: wordt uw activiteit in Duitsland beoordeeld als schijnzelfstandigheid? Ook dan betaalt u in Duitsland belasting. Uw opdrachtgever moet in dat geval belasting inhouden en afdragen.