Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Diploma

Wat is mijn diploma waard?

Heeft u een Nederlands diploma en wilt u in België gaan studeren of werken? Dan wil uw onderwijsinstelling of werkgever misschien weten wat uw diploma waard is. Laat uw diploma dan waarderen of erkennen door een gelijkwaardigheidsattest aan te vragen.

Gelijkwaardigheidsattest aanvragen

Heeft u een buitenlands diploma en wilt u in de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap werken of studeren, dan kunt u de gelijkwaardigheid van uw buitenlands diploma aanvragen bij het Naric.

Heeft u een Nederlands diploma hoger onderwijs? En gaat u werken of studeren in Vlaanderen? Dan is een aanvraag voor gelijkwaardigheid niet nodig. Uw Nederlandse graad van “bachelor”, “master” of “doctor” is gelijkwaardig aan de Vlaamse graad van “bachelor”, “master” of “doctor”.

Als u een Nederlands diploma middelbaar onderwijs heeft en in België wilt gaan werken, kunt u het "Europass Certificaatsupplement" (CS) aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). CS is een korte en praktische beschrijving van een Nederlandse mbo-kwalificatie.

Erkenning diploma gereglementeerde beroepen

Sommige beroepen mag u in België alleen uitoefenen met een nationaal diploma. Met een buitenlands diploma moet u een erkenning aanvragen. Voorbeelden van gereglementeerde beroepen zijn: leraar, arts, architect. Hoe u deze erkenning aanvraagt, hangt af van het beroep. Bij Naric Vlaanderen kunt u terecht voor een overzicht van gereglementeerde beroepen en de organisaties waar u een erkenning moet aanvragen.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie