Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Kinderopvangtoeslag

Kan ik in Nederland kinderopvangtoeslag krijgen?

U woont in België. U bent zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld ZZP'er. U voert in Nederland opdrachten uit of u vestigt zich in Nederland als zelfstandig ondernemer. Heeft u kinderen die naar de kinderopvang gaan, dan kunt u, ook als u niet in Nederland woont, kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is een bijdrage van de Nederlandse overheid in de kosten van kinderopvang.

Kinderopvangtoeslag krijgt u alleen voor kinderen die nog niet op het voortgezet onderwijs zitten en naar de geregistreerde kinderopvang gaan. Gaat uw kind buiten Nederland naar de kinderopvang? Dan moet het kindercentrum, het gastouderbureau of de gastouder zijn opgenomen in het register buitenlandse kinderopvang. Er gelden nog meer voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Als u een toeslagpartner heeft

Heeft u een echtgenoot of een geregistreerde partner? Dan is die persoon uw toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op uw adres ingeschreven staat, kan uw toeslagpartner zijn. Wilt u weten of u een toeslagpartner heeft? Gebruik dan het hulpmiddel Wie is mijn toeslagpartner? op de website van de Dienst Toeslagen.

Heeft u een toeslagpartner? Dan kunt u alleen kinderopvangtoeslag krijgen als uw toeslagpartner werkt, studeert ,een traject volgt om de kans op werk te vergroten of een inburgeringscursus volgt. Doet uw toeslagpartner dat niet? Dan kunt u geen kinderopvangtoeslag krijgen.

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen hangt onder meer af van het aantal kinderen in de kinderopvang, het aantal opvanguren en uw (gezamenlijk) inkomen.

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan.

U kunt de kinderopvangtoeslag online aanvragen met Mijn toeslagen. Ook wijzigingen in uw situatie die van invloed zijn op de kinderopvangtoeslag kun u via Mijn toeslagen doorgeven. U moet inloggen met DigiD. Heeft uw geen DigiD? Bel dan de BelastingTelefoon Buitenland.