Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Belasting betalen

Betaal ik in Nederland of in België belasting over winst uit onderneming?

U woont in Nederland. U bent zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld zzp’er. Uw bedrijf is gevestigd in Nederland en u gaat een opdracht uitvoeren in België. Of u vestigt zich als zelfstandig ondernemer in België en gaat daar als zelfstandige aan de slag. Waar betaalt u dan belasting over de winst die u maakt?

Om te voorkomen dat zowel Nederland als België belasting heffen over de winst die u maakt hebben Nederland en België onderling afspraken gemaakt. Die afspraken zijn vastgelegd in een belastingverdrag. Aan de hand van die afspraken wordt bepaald of u in Nederland of in België belasting betaalt.

Wanneer betaal ik in België belasting?

Is uw bedrijf in België gevestigd of bent u in België als zelfstandig ondernemer ingeschreven, dan betaalt u in België belasting over de winst die u met uw activiteiten in België maakt.

Dit geldt alleen als u in België beschikt over een vaste inrichting van waaruit u het werk doet. U betaalt dan in België belasting over de winst die aan deze vaste inrichting is toe te rekenen. Een vaste inrichting is een bedrijfsruimte die over voldoende faciliteiten beschikt om als een zelfstandige onderneming te kunnen functioneren. Vanuit de bedrijfsruimte worden leveringen en/of diensten aan derden verricht. Voorbeelden van een vaste inrichting zijn:

  • een winkel of een andere vaste verkoopgelegenheid
  • een werkplaats of een fabriek met kantoor

Er is geen sprake van een vaste inrichting bij een opslagruimte, een goederendepot of een inrichting waar alleen maar ondersteunende activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan onderzoek, reclame en het verstrekken van inlichtingen. Een vakantiewoning die voor verhuur is bestemd, is ook geen vaste inrichting.

Let op: wordt uw activiteit in België beoordeeld als schijnzelfstandigheid? Ook dan betaalt u in België belasting. Uw opdrachtgever moet in dat geval belasting inhouden en afdragen.