Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Belasting

Welke gevolgen zijn er in België en Nederland voor mijn belastingen en premie sociale verzekeringen?

U woont in Nederland. U bent zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld zzp’er. Uw bedrijf is gevestigd in Nederland en u gaat een opdracht uitvoeren in België. Of u vestigt zich als zelfstandig ondernemer in België en gaat daar als zelfstandige aan de slag. Dat kan gevolgen hebben voor uw belastingen, de btw en uw sociale zekerheid.

Betaal ik in Nederland of in België belasting over de winst die ik maak?

Is uw bedrijf in België gevestigd of bent u in België als zelfstandig ondernemer ingeschreven, dan betaalt u in België belasting over de winst die u met uw activiteiten in België maakt. Dat is alleen het geval als u in België beschikt over een vaste inrichting van waaruit u werkt.

Hoeveel btw moet ik berekenen en afdragen?

Gaat u in België als zelfstandig ondernemer aan de slag, dan heeft dit ook gevolgen voor de btw die u in rekening moet brengen en afdragen. Welke gevolgen dat heeft is afhankelijk van uw situatie.

Hoe vraag ik in België betaalde btw terug?

Heeft u btw betaald in België over goederen, diensten of een invoer uit een niet-EU-land? Hoe vraagt u die terug?

Waar betaal ik premie voor de sociale verzekeringen?

Als u sociaal verzekerd bent, kunt u kinderbijslag, uitkeringen, pensioenen of vergoeding van zorgkosten krijgen. U betaalt hiervoor premies. U bent premieplichtig in het land waarin u sociaal verzekerd bent. Welk land dat is, hangt af van uw omstandigheden.