Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Kinderopvangtoeslag

Kan ik in Nederland kinderopvangtoeslag krijgen?

U woont in Nederland. U bent zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld ZZP'er. U gaat in Duitsland een opdracht uitvoeren of u vestigt zich in Duitsland als zelfstandig ondernemer. Ook als zelfstandig ondernemer kunt u kinderopvangtoeslag krijgen.

Kinderopvangtoeslag krijgt u alleen voor kinderen die nog niet op het voortgezet onderwijs zitten en naar de geregistreerde kinderopvang gaan. Gaat uw kind buiten Nederland naar de kinderopvang? Dan moet het kindercentrum, het gastouderbureau of de gastouder zijn opgenomen in het register buitenlandse kinderopvang.

Heeft u een toeslagpartner? Dan kunt u alleen kinderopvangtoeslag krijgen als uw toeslagpartner:

  • werkt;
  • studeert;
  • een traject volgt om de kans op werk te vergroten, of
  • een inburgeringscursus volgt.

Doet uw toeslagpartner dat niet? Dan kunt u geen kinderopvangtoeslag krijgen.

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen hangt onder meer af van het aantal kinderen in de kinderopvang, het aantal opvanguren en uw (gezamenlijk) inkomen.

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan.

U kunt de kinderopvangtoeslag online aanvragen met Mijn toeslagen. Ook wijzigingen in uw situatie die van invloed zijn op de kinderopvangtoeslag kun u via Mijn toeslagen doorgeven. U moet inloggen met DigiD. Heeft uw geen DigiD? Vraag deze dan aan op digid.nl/aanvragen. Na 5 dagen heeft u uw DigiD in huis.