Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorgverzekerd in Nederland

Als u in Nederland zorgverzekerd blijft

Geef aan uw zorgverzekeraar door dat u in Duitsland gaat werken als zelfstandige. U behoudt uw zorgverzekering en kan in Nederland zorg blijven gebruiken.

Krijg ik vergoeding voor zorgkosten in Duitsland?

Heeft u tijdens uw verblijf in Duitsland medisch noodzakelijke zorg nodig? En gaat het niet om een ziekenhuisopname? Dan krijgt u de rekening van de zorgverlener. U heeft twee opties:

  1. U betaalt en stuurt de rekening samen met uw EHIC naar een Krankenkasse van uw keuze. Deze Krankenkasse vergoedt u volgens de Duitse tarieven. U krijgt de vergoeding contant of op uw Nederlandse rekening. De Krankenkasse declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar.
  2. U betaalt en stuurt de rekening naar uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar vergoedt de factuur meestal volgens de voorwaarden van uw zorgpolis.

Wordt u tijdens verblijf in Duitsland opgenomen in een ziekenhuis? Dan hoeft u niet alle kosten voor te schieten. De zorgverlener stuurt de rekening naar een Krankenkasse met een kopie van uw EHIC. De Krankenkasse betaalt de zorgverlener en declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar.